24 augusti, 2016

Trafikplatser – Svanskog

Bangården i Svanskog den 14 april 2012.

• Snabbfakta
Trafikplatssignatur: ÅmÅJ – Sa, BJ – Sa, SJ – Sao
Öppnad: 2 december 1928
Km: 24,8
Övrigt: Stationhuset byggdes färdigt 1925. Kallades inför trafikstarten även Svaneholm.

• Privatägt
Efter persontrafiksnedläggningen 1966 såldes stationshuset och användes genom åren bland annat som kontor till en firma som tillverkade myntdrivna åkattraktioner.

• Återinvigning
Huset såldes så småningom till JÅÅJ och efter en omfattande renovering återinvigdes Svanskogs järnvägsstation den 13 maj 1995 med bland annat ångtåg och motorvagnståg från Åmål Östra samt guidade visningar av järnvägsstationen. På programmet fanns bland annat guidade turer i stationshuset, invigningståg draget av SJ E2 935 och pendeltrafik Svanskog – Kroppan med en den inhyrda SJ-motorvagnen Y1 1276.

Stationen hade renoverats och den gamla vändskivan från Årjäng hämtades och används nu för att vända loken under museitrafiken.

• Svanskog ”idag”
Nedre våningen innehåller idag kombinerad biljett- och tågexpedition, väntsal och personalutrymmen med pentry och toalett. På andra våningen finns en utställning om Swanboardfabriken och här ordnas guidade turer av JÅÅJ-personal.

Vintern 2000/2001 renoverades en gammal T-semafor som föreningen fått som gåva från NKlJ och monterades upp ungefär på den plats där den ursprungliga semaforen stod.

Vintern 2005/2006 byggdes en tvåspårig vagnhall och anslöts med spår från vändskivan.