Smalspårsfordon får nytt hem

Några av de gamla fordonen som trafikerade den privata banan mellan sjöarna Stora Bör och Östra Silen transporterades idag från Åmål till Sillerud. Fordonen har sedan 1977 funnits hos JÅÅJ i Åmål, men eftersom vi saknar rimliga resurser för att rusta och visa upp fordonen har vi istället valt att låta fordonen komma tillbaka till sina hemtrakter.

Banan var cirka 4,8 km och avsedd för timmertransporter mellan sjöarna Stora Bör och Östra Silen. Järnvägen ska ha byggts kring 1888 och övertogs av Gustafsfors i slutet av 1890-talet. Man använde hästar som dragkraft till 1929 då man gick över till lokdrift. Banan lades ner 1950 och revs åren 1953-54.

Loken hade en spårvidd av cirka 800 mm och byggdes på egen verkstad 1929 och 1935. Första loket hade Fordmotor och det andra Buickmotor. Båda loken kom till JÅÅJ 1977 och loket som tillverkades 1929 har stått isärplockat medan det andra stått under en presenning inne på lokstallsområdet.

 

Silleruds Hembygdsförening har tillsammans med styrelsen i JÅÅJ inlett ett samarbete som kortfattat går ut på att fordonen tas över av Hembygdsförenigen. De kommer inom en framtid och efter viss upprustning att placeras vid Silleruds Hembygdsgård.

”-Ett stort och innerligt tack till JÅÅJ och Göran Sohlberg för ert öppna sinne. Det är så fint att samarbeta gränslöst över kommungränsen. Det stärker oss allihopa bara ännu mer!” säger Silleruds Hembygdsförenings ordförande Rikard Ohlin.

/Text David Sohlberg Foto Anton Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.